"Az emberek bebarangolják a világot, megcsodálják a hegyek égre meredő csúcsait, a tenger egekig ívelő hullámait, a folyók félelmetes kanyargásait, az óceán végtelenjét, és a csillagok semmibe tűnését. Csodálnak, miközben elfelejtenek emlékezni. Boldogtalan, aki emlékeire ügyet sem vet, és boldog ezek szerint csak az lehet, aki emlékezni képes."
/Hioszi Tatiosz/

Mittwoch, 13. Februar 2013

Schloss Lenzburg (2012.05.07.)

Zürich felé haladva az autópályán már rengetegszer eljöttünk mellette és mindig megállapítottuk, hogy bizony egyszer ide el kellene jönni :) Mivel szombaton kinti programot nem nagyon lehetett tervezni, mert az időjárás már megint minősíthetetlenül rossz volt, így gondoltuk, itt az idő, hogy megkezdjük a svájci vártúráink sorozatát és elkiránduljunk Lenzburgba.

A lenzburgi vár Svájc egyik legrégebbi és legjelentősebb magaslati vára, az első említés 1036-ban történt róla, akkor a lenzburgi gróf tulajdonában állt. Az idők folyamán nagyon sokszor cserélt gazdát, először a Kyburgok, majd a Habsburgok laktak benne, 1433-ban Bern városa vásárolta meg, az 1800-as években pedig Aargau kanton tulajdonába került. 1860-ban a kanton privát személynek adta el a várat, több (gazdag amerikai) család kezében is volt, míg nem 1956-ban visszavásárolta és történelmi múzeumot alakított ki benne.

Ha kívülről szemléljük a várat, nagyon jól látszik, hogy mennyi gazdája volt, mindenki a saját stílusában épített hozzá valamit, szinte nincs két egyforma bástyája, tornya, terme.


A parkolótól kb. 10 perces séta után érünk fel a bejárathoz, kicsit a Sümegi várra emlékeztet engem, legalább is a bejárata, talán azért is tetszett annyira :)))



A belépő svájci viszonylatban nem volt drága, 12 frank és nagyon sokat nyújt, akár egy egész napot is el lehet ott tölteni :)

Először a parkba mentünk, ami bár nem nagy, de csodás, ápolt, most nyíltak a tulipánok, körben virágzó fák, orgona, leander és különféle gyógynövények. Szép a kilátás is, szerencsére addigra kinőtte magát az idő, elállt az eső és néha még a nap is előbukkant, úgyhogy a kinti részeket is tudtuk élvezni :)


A várudvaron van egy mély kút, mellette egy vödör és egy kis tábla, hogy merítsük meg a szökőkútban a vödröt vízzel, öntsük bele a kútba és hallgatózzunk, mi történik. A kút több, mint 50 méter mély, így miután beleöntöttük a vizet, sokáig nem történt semmi, mintha elporladt volna a víz, kellett jó pár másodperc, amig leért az aljára és hallottuk a csobbanást :) Marcelnek (és a többi gyereknek) nagyon tetszett, így a szülők felváltva merítgették a vödröt vízzel és öntötték a kútba, a gyerekek nem tudták megunni :))



Ezután mentünk be a múzeumba, ami több részből áll: található benne egy történelmi tárlat, egy lakómúzeum, egy börtön, egy fegyvertár és nyomozó-múzeum és egy gyerekmúzeum.

A történelmi tárlatot mi most kihagytuk, Marcelnek nem lett volna túl érdekes, de látványosan csinálták meg, hatalmas, nyitott ládák voltak a "vitrinek", ahol filmek, fotók, árnyszínház segítségével mutatják be a vár korának történelmét.

Mi a lakómúzeummal kezdtük, ami szintén nagyon látványos volt. 3 szinten rendeztek be lakásokat, az első szinten a késő középkori, a második szinten a barokk és reneszánsz életmód szerint, a harmadik szinten pedig a 19. században, a várban lakó gazdag családok életét bemutatva. Megcsodáltuk a faragott famennyezeteket, a régi, festett cserépkályhákat, faragott ágyakat, a különböző korok konyháit, étkezőit, szerszámait, nagyon érdekes volt. Azért nagyon jól látszott, hogy a 19. században igen jó körülmények között éltek ott az emberek, hatalmas szalon, csodaszép bútorok, festett tapéták, festett üvegablakok, hatalmas brokát függönyök és olyan fürdőszoba, amit sokan még ma is megirigyelnének :))) A berendezési tárgyak nagy része eredeti!



A börtönben két cellát és különböző kínzó- és vallatóeszközöket mutatnak be, Marcelnek legjobban az "őr" tetszett, aki elaludt az asztalnál, mindig fel akarta ébreszteni :)))


Egy kis függőhídon lehet átmenni a fegyver- és nyomozómúzeumba, amihez Marcel szintén még kicsi, bár a koponya és a nagyító, amivel különböző csontokat lehetett vizsgálni, nagyon tetszett neki :) Itt a nagyobbak számítógépeken "nyomozhatnak", feladatokat oldhatnak meg, kérdéseket tehetnek fel, érdekes és interaktív egyben.

A gyerekmúzeum a főépület tetőterében kapott helyet. Két szinten egy igazi kis gyerekbirodalmat rendeztek be, kis várral, zegzugos lépcsőkkel, beugrókkal, korabeli játékokkal, lovagokról és királyokról szóló mesekönyvekkel, kézműves sarokkal, mindent a lovagok és lovagi várak témája köré felépítve. A gyerekek be is öltözhetnek (ingyen!!!! :), így aztán rengeteg királylány és kis lovag szaladgál mindenfelé :)) Marcelből is csináltunk egy kis keresztes lovagot, egy darabig lelkesen viselte is a "gúnyát", de aztán nagyon melege lett, mondjuk nem is fáztunk a tetőtérben :)
Volt egy hatalmas társasjáték, akkora, mint egy asztal, nagy lovagfigurákkal, nagy dobókockákkal, Marcel persze rögtön kiszúrta magának, egy másik kislánnyal játszott és sajnos veszített, de ettől függetlenül tetszett neki :)) Jó kis gyerekprogram!!!


A várban egyébként nagyon sok rendezvényt tartanak, (nyáron mindenféle előadások, hangversenyek, lovagi tornák) és van egy lovagterem is, ahova esküvő miatt nem tudtunk bemenni.

Lefelé menet még körbejártuk a várat, aztán a vár alján lévő "játszótéren" is megálltunk, ahol rengeteg kis faház található, mind különböző formájú ajtókkal, ablakokkal, ott is el lehet tölteni egy órácskát, bújócskázással, fel-lemászkálással, rohangálással.



Aztán mivel addigra nagyon szép idő lett, kisütött a nap, így gondoltuk, hogy felmegyünk a várral szemközti kis dombra, hogy onnan is megnézzük a kilátást. Rengeteg lépcső vezetett felfelé, Marcel jó iramban felgyalogolt, pedig akkor már igencsak esteledett és egész nap úton voltunk :)) A vár onnan is csodálatos, nem beszélve a virágos mezőkről, ha tudtam volna, hogy ilyen jó idő lesz, vittem volna a nagy gépemet is, így csak a kicsivel tudtam fotózni :)

Legkedvencebb fotóm :)



A várból így látszott a szemközti domb :)


Összességében nagyon jó kirándulás volt, érdemes egy egész napot rászánni, tényleg sok a nézni-látnivaló :)

(még több fotót ebben az albumban találtok :)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen